De basis! Een goed geïsoleerde bouwkundige schil.

3 van de 4 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dat is een gemiste kans voor comfortabel wonen, een lagere energierekening en het klimaat.
Wat kunt u doen om de isolatie van uw huis te verbeteren?

De 5 basis principes van de schil zijn voor elke woning gelijk.

Goede isolatie in de kruipruimte

Isoleren van de kruipruimte kan op verschillende manieren, met ook verschillende materialen. Tegen de onderkant van de vloer, met schuim of folie, of pak je 2 problemen in één,
een goede bodemafsluiter en isolatie in 1. Met een goede bodemafsluiter pakt men ook meteen een volgend probleem aan, optrekkend vocht en schimmel in de woning.
Met de juiste materialen behoort dit tot het verleden en geeft tevens een zeer goed isolerend vermogen.

Goede isolatie van de muren

Heeft uw woning een spouw, of misschien niet. Ook om de muren te voorzien van isolatie zijn er verschillende mogelijkheden. De meest gebruikte methode is spouwmuurisolatie.
De technieken en materialen van hedendaags zijn niet meer te vergelijken met die van vroeger. De isolatie van nu, zakt niet meer in, is water afstotend en blijft er voor zorgen dat
de muren kunnen blijven “ademen”. Heeft u geen spouw tussen uw muren kunt u van binnenuit of van buitenaf isoleren. U levert dan een klein stukje ruimte in voor veel meer comfort.

Hoog rendement glas, wel of niet inclusief (nieuwe) kozijnen.

Iedereen is bekend met de term Dubbel Glas, Maar wist u dat de thermische werking van “dubbel glas” maar 10 jaar is. Met de huidige generatie HR++ beglazing haalt u niet alleen een
veel hoger comfort gehalte in huis, maar deze gaan ook veel langer mee. Dubbel of Trippelglas, dat hangt van uw situatie en kozijnen af. In combinatie met Co2gestuurde ventilatieroosters
zorgt u ook meteen voor voldoende frisse lucht in huis. Mocht u ook meteen een onderhoudsvrije woning willen, kunt u altijd de overstap naar Kunststof kozijnen overwegen.

Goed geïsoleerd dak.

Met een ongeïsoleerd dat verliest u meer dan 1/3 van de warmte, gewoon zo weg naar buiten.
Wij noemen dit zonde van de verbruikte energie. Met een geïsoleerd dak blijft niet alleen de warmte veel langer in de woning, maar is dit ook esthetisch een stuk mooier.
Zo kunt u van een ruimte waar u eerder niets mee deed, ineens omtoveren tot een comfortabele plek in het huis.
Er zijn ook methoden waarbij gekozen wordt om achteraf van buitenaf te isoleren, deze maatregel is vaak duurder en ingrijpender, maar kan een oplossing zijn als van binnenuit geen mogelijkheid is. 

Lucht en Kierdichting

De laatste jaren krijgt luchtdicht bouwen steeds meer aandacht. Het besef dat luchtdicht (of beter: kierdicht) (ver) bouwen enorm bijdraagt aan energiezuinige woningen, is in brede kring doorgedrongen.
De beoogde luchtdichtheid moet uiteraard wel worden behaald in de praktijk. Met een blowerdoortest kan dit worden getoetst. Energiebesparing is niet het enige voordeel van luchtdicht bouwen.
Het is ook essentieel voor een fijn binnenklimaat, zonder vocht of tocht. Bovendien draagt luchtdicht bouwen bij aan een goede geluidswering; kieren en naden zijn namelijk grote geluidslekken.

Conclusie

Investeren in dure installaties heeft alleen zin als u de woning aanpakt bij de basis. Als de basis goed is hoeft u in alle waarschijnlijkheid veel minder uit te geven aan het installatie technische gedeelte.
Zonder goede schil heeft uw woning namelijk een grotere energievraag, en dus een zwaardere installatie nodig. Het zal niet onlogisch klinken dat een zwaardere installatie duurder is in aanschaf,
maar ook duurder is in gebruik. De adviseurs van Total-ID helpen u graag met het in kaart brengen van de schil, maar ook met de vervolgstappen om uw woning(en) zo energie netraal mogelijk te maken.