Huidig energielabel van belang voor uw keuze

Voor de keuze maakt het uit hoe energiezuinig uw woning nu al is. Over het algemeen geldt dat het voor woningen met energielabel G, F of E economisch aantrekkelijk is om in één keer naar energieneutraal
te gaan. Voor woningen met energielabel D, C of B is dat minder interessant: daar weegt de grote investering minder op tegen de besparing. Aansluiten bij het gewone groot onderhoud is dan vaak voordeliger.

Alles in één keer energieneutraal maken

Alles in één keer aanpakken heeft als voordeel dat u alle maatregelen goed op elkaar kunt afstemmen. Bij zo’n integrale aanpak kunt u bijvoorbeeld goed inschatten wat het energieverbruik van uw huis na de
verbouwing zal zijn en hoeveel zonnepanelen u daarvoor moet plaatsen. Bij veel woningen kunt u er zelfs voor kiezen om bepaalde onderdelen (dak, gevels) in de fabriek te laten maken en in een keer te laten
plaatsen. Dat is vaak goedkoper dan het bestaande dak en gevels te laten isoleren. Maar het is niet bij alle huizen mogelijk (bijvoorbeeld niet bij monumenten en huizen met een karakteristieke gevel).

Voordeel van een integrale aanpak is dat de bewoners  maar een keer in de troep zitten van een verbouwing. Nadeel van een integrale aanpak kan zijn dat het in een keer veel geld kost.
Gelukkig zijn daar steeds meer mogelijkheden voor.

Stap voor stap energieneutraal verbouwen

Het voordeel van stap voor stap verbouwen is dat u kunt aansluiten bij onderhoud dat toch al nodig is. Zijn de kozijnen aan vervanging toe maar is de cv-installatie net nieuw? Dan vervangt u nu de kozijnen en
laat u meteen (drie) dubbel HR++ isolatieglas aanbrengen. Moet er een nieuwe vloer in de woning? Zorg dan meteen voor goede vloerisolatie en laat alvast de leidingen leggen voor het nieuwe warmtesysteem.

Bij een stap voor stap renovatie is het wel verstandig om een goed plan van aanpak te maken. Daarmee voorkomt u dat u nu maatregelen treft die later niet handig blijken te zijn en die u later weer moet veranderen.
Dit is een inbreuk op uw meerjaren onderhoudsplan en vaak niet ingecalculeerd. Zonde van de tijd nu maar ook voor later. Zet dus goed op een rij wat u allemaal wilt laten doen. Welke volgorde is dan slim?
En hoe loopt u goed op de volgende stappen vooruit?

Stappenplan en “hier krijg je geen spijt van“ maatregelen

De meest logische volgorde om je huis energieneutraal te maken zijn:

Als het huis goed geïsoleerd is, heeft het namelijk minder vermogen nodig om te verwarmen. Maar bedenk aan het begin van het traject wel wat voor verwarmingssysteem u straks wilt gaan laten toepassen!
Dan kunt u daar rekening mee houden als u bijvoorbeeld de vloer of gevel gaat isoleren: u kunt dan meteen de juiste leidingen laten leggen of aansluitpunten laten maken.

Isoleren? Doe het meteen goed!

Een dikkere laag isolatiemateriaal kost nauwelijks meer geld, maar geeft wel een flinke besparing op het energieverbruik voor verwarming. Met een dikke laag isolatie hoeft u dus minder duurzame energie op te wekken.
Voor welke isolatiewaarde (Rc-waarde) kunt men het beste kiezen?

Bij een bestaande woning is het niet altijd mogelijk om deze isolatiewaarden te bereiken. U zal dan wat minder energie besparen. Door meer energie op te wekken, kunt u toch zo energieneutraal mogelijk maken.

Kruipruimte isolatie daar begin u mee

Heeft uw woning een kruipruimte? Dan is de beste isolatie manier om te starten, de vloer.
Er zijn heel veel verschillende manieren om een vloer te isoleren, Veel woningen gebouwd na 2000 hebben vaal al een laag piepschuim onder de vloer, deze laag is om energie neutraal te worden niet afdoende,
maar staat er vocht in de kruipruimte dan is extra isoleren een noodzakelijk kwaad! Het beste isoleert men de kruipruimte door een bodembedekker toe te passen. Deze werkt dauwpunt verlagend en reguleert
meteen 60% van het vocht in uw woning. Uw woning wordt droger en iedereen weet dat drogere lucht sneller verwarmt dan vochtige lucht. Kiest u voor PU Schuim dan kunt u vooral in een vochtige kruipruimte
te maken krijgen met gezondheidsklachten. Kiest u voor een folie dan kan de kans op optrekkend vocht in de muren vergroten. Dus laat u van te voren goed informeren.

Spouwmuurisolatie is een goede tweede

Heeft uw woning een spouwmuur? Dan is het verstandig om die te laten vullen met isolatiemateriaal (als dat kan). Een natuurlijk product geniet dan altijd de voorkeur! Maar alleen spouwmuurisolatie is niet altijd
voldoende om energieneutraal te worden. U zult uw gevel ook van buiten of van binnen moeten isoleren om een Rc van 4,5 te halen. De spouwmuurisolatie helpt wel: als u de spouw niet laat vullen heeft u een
dikkere isolatielaag aan de binnenkant of buitenkant van de gevel nodig.

Let op, als u de spouwmuur laat isoleren dient u ook altijd de vloer aan te pakken, anders bestaat de kans op vochtproblemen.

Isolatie buitenmuur of binnenmuur: denk ook aan de gevolgen

Het isoleren van de binnenmuur heeft gevolgen voor dingen als: de aansluiting met het plafond, vloer, muren en kozijn, stopcontacten en de montage van radiatoren.
Buitenmuurisolatie heeft gevolgen voor de dakgoten en de aansluiting op de kozijnen en de gevel van de buren. Als u van tevoren bedenkt hoe het moet worden,
zorgt u dat je geen geld uitgeeft aan dingen die u later weer moet aanpassen.

Dakrenovatie: kies voor een geïntegreerd dak

Heeft u een schuin dak en zijn de dakpannen aan vervanging toe? Vervang de dakpannen aan de zuid-, oost- en westzijde door een geïntegreerd dak met isolatie, zonnepanelen en zonneboiler.
Pas wel op als u ook dakisolatie aan de binnenkant van het dak hebt, het is zonde als dit beschadigd!. 
Zorg dat er zo min mogelijk schaduw op de zonnepanelen valt. Plaats daarom een dakkapel het liefst op de noordzijde van het dak, net als ventilatiepijpen en rookgaskanalen (die kunnen ook in de nok).
Wilt u toch dakramen op de zijde waar je zonnepanelen wilt hebben? Neem dan dakramen in hetzelfde formaat als de zonnepanelen, zodat de zonnepanelen goed passen. Het oog wil namelijk ook wat.

Ramen, kozijnen en deuren vervangen

Via ramen, kozijnen en buitendeuren verlies de woning ook warmte. Zorg dus voor isolerende kozijnen en deuren (U-waarde van 1,2 W/m2.K of minder) en neem het juiste isolatieglas.

Kozijnen vervangen? Kies driedubbelglas in montagekozijnen

Gaat u kozijnen vervangen? Neem dan meteen driedubbel HR++ glas. Dat is nauwelijks duurder dan gewoon HR++ glas, maar heeft een betere isolatiewaarde (0,5-0,8 W/m2.K versus 1,0-1,2 W/m2.K).
Driedubbel HR++ glas wordt ook wel triple glas, driedubbel glas of HR++ drievoudig glas genoemd.

Zorg ook dat de kozijnen een goede isolatiewaarde hebben (U-waarde van 1,3 W/m2.K of minder). En neem montagekozijnen, die zijn makkelijk te herplaatsen als u later uw gevel beter isoleert.
(Als je gevel al optimaal is geïsoleerd, is dit minder belangrijk.) Let wel, om geen koudebrug te creëren, heeft driedubbel HR++glas alleen nut als de gevel al geïsoleerd is.

Isoleren = ventileren

In een goed geïsoleerd huis is ventilatie extra belangrijk. In een energieneutraal huis heeft u goede, energiezuinige ventilatie nodig. Natuurlijke ventilatie is een grote must. Maar als u toch kiest voor mechanische
ventilatie, denk dan aan balansventilatie of vraag gestuurde ventilatie. Kies een systeem met warmteterugwinning, dat is energiezuinig. Houd bij het isoleren van uw huis rekening met een toekomstige ventilatiesysteem.
Waar komen de roosters?, waar lopen de buizen en bedrading?

Verwarming en warm water

Bedenk voor u met isoleren begint al wat voor verwarmingssysteem u straks wilt hebben, bijvoorbeeld met laagtemperatuur vloer- of wandverwarming. U kunt dan meteen de juiste leidingen laten leggen als men de
vloer of muren aanpast. Een warmtepomp met lage temperatuurverwarming (LTV) is voor het milieu de beste keuze.

Warmtepomp en radiatoren

Voor bestaande huizen heeft u meestal de keuze tussen een elektrische warmtepomp met lucht als bron of een hybride warmtepomp met HR-combiketel of een doorstroom zonneboiler systeem voor warmwater. Om de ruimtes te verwarmen kunt u kiezen voor vloerverwarming of wandverwarming, of voor lage temperatuurradiatoren (Low H2O) of – LTV convectoren. Eventueel kunt u de bestaande radiatoren blijven gebruiken, want na verbetering van de isolatie en ventilatie hebben de radiatoren overcapaciteit en kunnen ze mogelijk ook met een lage temperatuur uw huis verwarmen. (dit is overigens zelden het geval)

Bedenk van tevoren welk systeem u wilt (in de vloer of wand, convectoren of niet) en houd daar rekening mee bij al uw andere maatregelen.

Liever warmtepomp dan hout pelletkachel

Een hout pelletkachel is minder goed voor het milieu en de gezondheid, omdat er fijnstof vrijkomt.
Toch kan het in sommige situaties voorkomen dat een pelletkachel een betere oplossing voor uw woning is dan andere warmtebronnen

Badkamer renoveren? Neem een douche-wtw

Een douche-wtw gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude leidingwater voor te verwarmen. Gaat u de badkamer(s) verbouwen?
Dan is dat het moment om een douche-wtw te laten installeren. Neem meteen ook een paar kleinere maatregelen zoals een thermostaatkraan, waterbesparende
douchekop en doorstroombegrenzer op de wastafelkraan.

Meet het elektriciteitsverbruik

Monitor het energieverbruik met een energieverbruiksmanager. U weet dan hoeveel energie uw woningen nodig heeft en op welke momenten. Kies een energieverbruiksmanager
die gas- en stroomverbruik meet. Dat helpt bij de keuze van uw maatregelen. Er zijn mogelijkheden online, zoals oblivion.nl en mijnwoning.nl. dit kan voor individuele woningen,
maar er zijn ook mogelijkheden om uw volledige woning vooraard te laten monitoren

Zon voor stroom of warm water?

Heeft de woning  een klein dakoppervlak? Dan kunt u misschien kiezen tussen een micro windturbine met- of in combinatie met een paar zonnepanelen. Maar een zonneboiler mag ook niet ontbreken.
U kunt in dit geval ook kiezen voor een TD Systeem. Dan kan de solar plaat ook op het noorden geplaatst worden. 
Het warm watergebruik hangt vooral af van het aantal personen in huis. Als u voor een standaard systeem kiest is dit in de meeste gevallen voldoende voor een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen.

Tips en advies van anderen

Woningen energieneutraal maken vraagt om een goede voorbereiding. Doe uw voordeel met de ervaringen van anderen. Kijk voor inspiratie en tips eens op www.ervaringenmetenergie.nl of
op de website van Aedes.nl. Staar u niet blind op ervaringen van andere coöperaties, maar bekijk wat voor uw woningen het beste past binnen uw eigen beleid.

Maatwerkadvies geen overbodige luxe

Met een maatwerkadvies van Total ID krijgt u specifiek advies voor uw woningen.
Total ID maatwerkadviseurs werken volgens het principe van Trias energetica.
Zij zullen u dus nooit mogelijkheden adviseren zonder eerst met u alle stappen te hebben doorlopen

Kosten energie neutrale verbouwing

De investering om een bestaand huis naar volledig energieneutraal te verbouwen, is fors. De precieze kosten hangen onder andere af van de grootte van het huis en het bouwjaar.
Als voorbeeld: voor een jaren ’80 woning met een gebruikersoppervlakte van 125m2, En de woningen zijn nog volledig in de staat van de toen geldende regels, moet u al gauw rekenen op 30.000 Euro.
Dit bedrag geldt als u al het werk uitbesteedt. Als u een eigen onderhoudsploeg op de weg hebt, kunt u sommige dingen zelf doen. De grootste kostenpost zal zijn de warmtepomp met
laagtemperatuurverwarming (LTV) of uw woningen voorzien van levensloopbestendige kozijnen.

De kosten kunnen ook lager uitvallen, als er in de loop der jaren al verschillende maatregelen zijn toegepast. Als er al maatregelen in het meerjaren onderhoudsplan staan, kan dit eventueel meteen
meegenomen worden. Die kosten haalt u naar voren als u uw huis energieneutraal maakt, maar vervolgens ben je er ook weer een tijd vanaf.

Terugverdienen via lagere energierekening

Tegenover de kosten staat ook een lagere energierekening. Het bedrag dat de bewoners gaat besparen zou u kunnen gebruiken om te verrekenen in de huur. Als u een maandelijkse energierekening
van 175 euro verlaagt naar maar 25 euro, kunt u middels een verrekening wellicht een verhoging van 125 euro doorvoeren. Met de 125 euro kunt u degemaakte investering in 20 jaar terug verdient hebben.
theoretisch een win win, want met de stijgende energieprijzen weet u dat u de aankomende 20 jaar uw geld terug krijgt. En de bewoners van de woning krijgen een beduidend lagere energierekening

Wilt u meer informatie over wat u zojuist allemaal gelezen heeft?
Neem gerust contact met ons op.

Een oriënterend gesprek kost u niets, wilt een uitgebreid advies, betaald u een kleine vergoeding voor de tijd welke wij hier in steken.