Ventileren.

Je zou kunnen zeggen: Is het niet goed om af en toe een raam open te doen? Ja, dat is inderdaad goed. Zeer goed zelfs, maar het is niet voldoende. In de winter ga je de ramen hopelijk
niet al te veel open doen als je thuis bent. En zeker niet in de nacht. En bovendien is er vaak niet in alle ruimtes een raam of andere mogelijkheid tot natuurlijke ventilatie.
Het beste is om te zorgen voor een constante luchtcirculatie en dit kun je bereiken door gebruik te maken van een geschikt ventilatiesysteem

Een goede luchtkwaliteit

Een mens ademt zuurstof in en koolstofdioxide en waterdamp uit. Deze uitgeademde lucht moet het liefst zo snel mogelijk weg kunnen stromen zodat verse lucht weer ingeademd kan worden.
De lucht moet met andere woorden goed kunnen circuleren. Zo heeft ons lichaam het graag en zo blijven we gezond. Wanneer je huis goed geïsoleerd is maar niet voldoende geventileerd,
dan krijg je vanzelf een slechte luchtcirculatie en dat is zeer nadelig voor de luchtkwaliteit en je gezondheid. Door goed te ventileren kun je dit soort problemen voorkomen.

Vocht afvoeren door te ventileren

Als we thuis zijn produceren we heel wat vocht. Niet alleen door te ademen maar ook door te koken, wassen of douchen. Vergis je vooral niet in de hoeveelheid waterdamp die daarbij vrij komt.
Een gezin (met twee kinderen) produceert gemiddeld zo’n 10 à 20 liter vocht! En wanneer deze damp nergens naar toe kan zal het condenseren op ramen, muren en plafonds. Hierdoor krijg je op
lange duur onherroepelijk schimmelvorming. Deze schimmels zijn niet alleen lastig te verwijderen maar ook slecht voor je gezondheid.
Met een goed ventilatiesysteem zorg je ervoor dat vochtige lucht snel de woning kan verlaten en dus niet eens de kans heeft om te condenseren.

Ventileren is beter voor je gezondheid

Mensen met allergieën of astma weten hoe belangrijk frisse lucht is. Niets is zo storend als een muffe lucht waar je je benauwd in voelt. Een slechte luchtkwaliteit kan naast astma voor allerlei andere
gezondheidsklachten zorgen, zoals concentratieproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn. En dat is natuurlijk zonde want het probleem is heel makkelijk te voorkomen. Door ventilatieroosters te voorzien
of een ventilatiesysteem te plaatsen in je woning zijn al deze kwalen voorgoed verleden tijd.


Soorten ventilatiesystemen

Er zijn diverse systemen die je kunt toepassen in de woning. Wat voor systeem geschikt is voor u, hangt af van het type woning, de grootte van de woning en hoeveel lucht er verplaatst moet worden.
Het laten aanleggen van zo’n systeem hoeft trouwens niet altijd erg kostbaar te zijn want soms kunnen eenvoudige aanpassingen aan de woning al zorgen voor een enorm verschil in luchtkwaliteit.
Met een goed ventilatiesysteem zorgt u voor schone frisse lucht in huis en creëert u een aangenaam woonklimaat.
Uiteraard informeren wij u uitgebreid over de verschillende soorten ventilatiesystemen en welke passend is voor uw situatie.

Manieren om te ventileren

Er bestaan verschillende manieren om het binnen gezond te houden:


Natuurlijke ventilatie

Oudere huizen moeten het vaak hebben van natuurlijke ventilatie. Van open ramen, ventilatieroosters en naden en kieren. Worden die dicht gemaakt dan kunnen vocht en schadelijke stoffen geen kant op.
In dat geval is het belangrijk om de oorzaak van ongezonde lucht aan te pakken: niet roken binnenshuis, extra ventileren tijdens het koken, douchen of wanneer er veel bezoek is.

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie ververst de lucht in huis continue. Lucht wordt weggezogen en vervangen door schone lucht die vanzelf via bijvoorbeeld open ventilatieroosters naar binnen komt.
Als het systeem goed onderhouden wordt, is mechanische ventilatie beter dan natuurlijke ventilatie.

Balansventilatie

Balansventilatie voert net zoveel lucht aan als af. De lucht blijft zo mooi schoon en fris; in balans dus. Dit systeem wordt vaak gecombineerd met een warmte terugwin-unit.
Deze warmt de koude buitenlucht op met warmte uit de lucht die wordt afgevoerd. Daarmee is balansventilatie het meest energiezuinige ventilatiesysteem van dit moment.
Deze vorm van ventilatie kan vaak ook gecombineerd worden met een warmtepomp, zo wordt de geventileerde lucht weer gebruikt om uw huis te verwarmen, of te koelen.

 

Welke soorten ventilatie kunnen wij u adviseren?