Wat is “nul op de meter”?

U hoort de term steeds vaker: “een energie neutrale woning”. In een energie neutrale woning heeft u weinig of geen kosten aan de energie (gas & elektra) die je verbruikt.
Maar wat is dat nou eigenlijk, zo’n energie neutrale woning? En hoe maakt u uw woning energieneutraal?

In Nederland gaat zo’n 15% van alle energie die we verbruiken naar onze woningen. Door de jaren heen zijn we energiezuiniger gaan wonen door onze woningen te isoleren en zuinigere ketels te gaan gebruiken.
Maar het kan nog beter: een woning die evenveel energie opwekt als dat hij verbruikt. Zo’n woning is energieneutraal en wordt ook wel een nul-op-de-meter woning genoemd.

De Nederlandse overheid heeft als doel gesteld dat alle nieuwe woningen die na 2020 gebouwd worden energieneutraal moeten zijn.
Veel gemeentes hebben voor bestaande woningen een doelstelling opgesteld om deze na 2035 volledig energieneutraal te maken.

Voordelen energieneutraal wonen

Stappen naar energieneutraal

U wilt graag energieneutraal wonen, maar hoe krijgt u dat voor elkaar? Hieronder ziet u de verschillende basis stappen die u moet nemen om uw woning energieneutraal te maken.

We starten bij de “basis” deze moet goed zijn voordat u andere maatregelen kan gaan nemen. Als de basis niet goed is, dan kunt u vast de term “Water naar de zee dragen”??
Energie besparen begint met, er voor zorgen dat de woning zo weinig mogelijk energie verbruikt. De energie die u niet gebruikt, hoeft u ook niet te betalen.

De “basis” begint bij de SCHIL van de woning.
Vloer, muur en dak isolatie
Kozijn en beglazing.
Kierdichting.

De volgende stap is wellicht de belangrijkste om er voor te zorgen dat uw energie zuinige woning ook een comfortabele woning blijft.

Als u uw woning straks goed geïsoleerd heeft, of misschien is dit al het geval. Dan moet uw woning ook goed kunnen blijven “ademen” Met andere woorden, u moet ventileren.
In uw huis wordt geleefd, de bewoners ademen zuurstof in en Co2 uit, ook wordt er gedoucht en gekookt, en zelf verliest u binnenshuis ook veel vocht.
Al deze narigheid moet zo snel mogelijk naar buiten maar ook weer netjes aan gevuld worden met schone frisse lucht.
Als uw woning niet goed geventileerd wordt krijgt u ophopen van nare luchtjes, vocht en Co2. Dit zorgt voor een onprettig leefklimaat, maar zorgt er ook voor dat u weer extra energie nodig hebt
om uw huis op temperatuur te houden. Er zijn verschillende manieren om te kunnen ventileren.
Het hoeft niet altijd via dure mechanische ventilatie systemen, (Co2 gestuurde) natuurlijke ventilatie kan vaak ook al een goede oplossing zijn.

Als u nu klaar bent met het verminderen van het verbruik, is de volgende stap; de energie die nu nog nodig is veranderen naar duurzame energie. Ook dit bestaat weer uit 2 stappen.
Duurzaam verwarmen
Als uw woning nog middels een cv ketel verwarmt wordt, kijken naar de mogelijkheden om de cv ketel de deur uit te doen en op een andere manier te gaan verwarmen.
Dit kan middels een warmtepomp in combinatie met lage temperatuur verwarming, maar ook middels warmtepanelen (infrarood).
En u wilt natuurlijk ook lekker warm blijven douchen. U kunt dan kiezen voor een zonneboiler systeem, of voor een meer functionele thermisch-dynamische warmwatervoorziening.

Als u al reeds elektrisch kookt, dus niet op gas, dan bent u met de bovenstaande stappen eigenlijk al van “het gas af” en heeft u nu een ALL ELECTRIC woning.

De laatste stap om nu energie neutraal te worden is de elektriciteit welke u nu nog gebruikt, duurzaam te gaan opwekken.
Er zijn verschillende manieren om de benodigde energie op te wekken. Momenteel is de meest gebruikte manier zo veel mogelijk zonnepanelen plaatsen.
Maar omdat u nu “all electric” bent heeft u best wel een flink dak oppervlakte nodig om de benodigde energie op te wekken.U kunt dan eventueel nog kiezen om een micro windturbine te plaatsen.
Wanneer de zon niet schijnt verzorgt deze voor een mooie aanvulling. Maar momenteel zijn er ook verschillende externe initiatieven zoals een postcoderoos voor zonnestroom
en windcertificaten (aandelen in windenergie) waarmee u, op afstand, toch energie opwekt.

Theoretisch kunt u aan deze lijst nog één stap toevoegen. En dit is volledig “off grid” gaan. Dit houd in dat u uw overschot aan energie wat u zelf duurzaam opwekt, zelf opslaat in een grote accu.
Er zijn inmiddels verschillende oplossingen om “off grid” te gaan en niet meer afhankelijk te zijn van de Nederlandse energie maatschappijen.

Zelf aan de slag met energieneutraal wonen?

Let op: Elk huis is anders. Er is daarom ook niet ‘een’ route die altijd gevolgd kan worden, of als beste aangemerkt kan worden. Wel zien we dat vrijwel altijd deze vier thema’s aan bod komen.
Meestal ook in deze volgorde, maar zelfs dat kan per woning verschillen. De leeftijd van uw woning en de bouwstijl van de woning is dan vaak van toepassing.
Maar misschien heeft u al een aantal maatregelen genomen.  Deze kunnen dan vast van het lijstje af.

Overweegt u uw woning naar energieneutraal te brengen? Neem dan eerst contact met ons op info@total-id.com  zodat wij u in de goede richting kunnen helpen en eventueel in contact kunnen brengen met experts op dit gebied.